Мобільний філолог - вимога часу

Задля піднесення ролі педагога у суспільстві, підвищення престижності цієї професії, в Україні 22 роки поспіль проводиться конкурс «Учитель року». 11 грудня у відділі освіти Ніжинської райдержадміністрації відбувся районний тур фахового змагання у номінації «Українська мова та література». Свої педагогічні здобутки та інноваційну діяльність поширювали учителі-філологи: Багнюк Надія Михайлівна (Перемога), Борщ Валентина Миколаївна (Галиця), Саєнко Наталія Олексіївна (Крути), Судденко Ольга Валеріївна (Кропивне).

Сьогодні школі потрібен учитель, котрий працює у форматі творчих шукань, що ґрунтуються на здобутках традиційної методики та включають інноваційні елементи, педагог, самовмотивований не на репродукцію, а не експеримент, дослідження, новаторство. Наші конкурсанти показали якості, необхідні професійно-мобільному вчителю-філологу.

Конкурсне випробування «Практична робота» передбачало проведення майстер-класу «Аналіз художнього твору». Досконалу практичну майстерність продемонструвала Валентина Борщ,


/Files/images/DSC05976.JPG

аналізуючи драматичний етюд О.Олеся «По дорозі в Казку» протрагічну суперечність між духовністю, мрією і жорстокістю.




/Files/images/Багнюк Н.М..JPG

Надія Багнюк зорієнтувалася, які грані свого досвіду краще представити для осмислення в ході майстер-класу про повчальний характер байок Г. Сковороди. Надія Михайлівна – вчитель, який працює в нових умовах сучасної школи і володіє особистісною мобільністю.


Відмова від стереотипів, здатність до інновацій, інтерес до всього нового, але при цьому критичне осмислення запропонованого, вміння підібрати найбільш ефективну для рішення педагогічної задачі технологію – все це визначає мобільність педагога, що й засвідчила конкурсантка Наталія Саєнко


/Files/images/Саєнко Н.О.JPG .

Слова В.О. Сухомлинського про те, що творчість – це не сума знань, а особлива спрямованість інтелекту, особливий зв'язок між інтелектуальним життям особистості і прояви її сил в активній діяльності, підтвердили результати методичного практикуму, адже кращою в цьому конкурсному випробуванні стала наймолодша учасниця (із кваліфікаційною категорією «спеціаліст») Ольга Судденко.


/Files/images/Судденко О.В..JPG


Вона блискуче представила міні-конспект уроку розвитку мовлення «Есе про цінності сучасного молодого покоління», створений у вигляді ментальної карти за допомогою комп’ютерної програми «FreeMind».

Компетентне журі у складі досвідчених учителів-методистів Лариси Бисько (Талалаївка), Олени Ляшенко (Кропивне),


/Files/images/DSC05975.JPG /Files/images/Журі.JPG

Любові Боровик (Перемога) та методиста РМК Оксани Ювко одностайно визначило переможцем районного туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року» – 2018 у номінації «Українська мова та література» Валентину Миколаївну Борщ із Галицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка й захищатиме честь району в області.

/Files/images/Борщ В.М..JPG

Змагання, конкуренція, боротьба за визнання – це рушійна сила розвитку особистості. Професійне змагання ґрунтується на природній схильності педагога до здорового суперництва й самоствердження в колективі. Проведене серйозне творче випробування для кращих філологів району довело, що учитель – це не професія, а спосіб життя. Бути педагогом без усвідомлення того, що це твоє покликання, просто неможливо.

/Files/images/DSC05950.JPG/Files/images/DSC05959.JPG/Files/images/DSC05957.JPG/Files/images/DSC05977.JPG/Files/images/DSC05979.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 928

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.