Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина

Мова – один з найвищих здобутків людської цивілізації. Сукупність усіх мов світу – цездобуток духовної культурилюд­ства. Не принижуючи своєї, вивчаючи інші мови, ми пізнаємо культуру і побут інших народів, їхню істо­рію. Ми отримуємо можливість спілкуватися з пред­ставниками різних національностей. Актуальними з цього приводу є слова великого Кобзаря, оскільки їх адресовано «і живим, і ненарожденним»: «Не дуріте самі себе, учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь».

Вивчаючи мови, людина духовно зростає, збагачується, стає цікавою особистістю. В епоху глобалізації світу, в умовах, коли всі ми почуваємося дітьми однієї планети Земля, знання мов вважається неодмінним атрибутом кож­ної освіченої людини, дзеркалом її духовної культури та інтелекту. Можна цілком погодитись із відомим твердженням німецького поета і письменника Й.Гете: «Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина».

Сьогодні для повноцінного спілкування між україномовними та російськомовними українцями нам необхідно знати не тільки українську мову, але й російську. Кожен має володіти рідною мовою досконало, другою мовою – на рівні, достатньому для того, щоб спілкуватися письмово та усно між собою. Забезпечивши право кожного українця говорити й отримувати інформацію мовою, яку він сам обирає, ми реалізуємо у житті одну із базових цінностей українців – свободу. Свобода можлива, коли кожен вирішує за себе і діє за принципом: «Я хочу розмовляти українською/російською мовою».

Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових предметів – це різновид інтелектуальних змагань на освітньому просторі України, покликаний заохотити учнівську молодь до вивчення окремих предметів. Проводяться вони відповідно до наказуМіністерства освіти і науки України, отже й предмети визначає МОН. Останнім часом пожвавилась критика щодо проведення учнівської олімпіади з російської мови та літератури. Дехто вважає, що сьогодні неприпустимо популяризувати мову агресора, інші ж пояснюють поняття «російськомовний український патріотизм». У цей час освітні установи, за традицією, проводять учнівські змагання з усіх визначених міністерством предметів.

29 листопада на базі відділу освіти відбувся районний етап олімпіади серед знавців російської мови та літератури з числа учнів 9-11 класів. Учасників було всього 11: з Безуглівки, Великої Кошелівки, Галиці, Крут, Лосинівки, Талалаївки та Перемоги. Це можна пояснити лише тим, що російська мова взагалі не вивчається у 10 та 11 класах ЗНЗ району та й не в усіх 9 класах. Проте на олімпіаду приїхали три десятикласниці та троє одинадцятикласниць, восьмикласниця з Перемозької ЗОШ виконувала завдання за 9 клас. Журі районного етапу перевірить роботи і визначить переможців, які представлятимуть наш район в області. До речі, минулого року за результатами ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з російської мови та літератури учениця Галицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Коваль Наташа була нагороджена дипломом ІІІ ступеня.

Сподіваємось, що й цього року нашій команді вдасться отримати добрий результат.

Кiлькiсть переглядiв: 201

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.