На семінарі в ліцеї

Створення ситуації успіху у навчальній діяльності школярів – це проблема, до якої все частіше звертається сучасна педагогічна наука. Однією з важливих цілей навчання є розвиток особистості кожної дитини. А це можливо, якщо навчання і виховання сприятиме розвитку дитини, приноситиме їй радість пізнання, викликатиме у неї інтерес до навчання.

Ще не так давно (у листопаді 2015) філологи району мали можливість обговорити ефективність застосування деяких педагогічних методик на уроці, відвідавши Колісниківську ЗОШ І-ІІ ступенів. Учасники семінару детально «розібрали» роль комунікативних здібностей учителя у створенні ситуації успіху на уроках словесності.

А нещодавно Ніжинський обласний педагогічний ліцей запросив нас узяти участь у науково-практичному семінарі на тему: «Застосування на уроці методик педагогіки успіху як стратегії радісного навчання». Бути представниками-філологами від Ніжинського району випала честь учителям Дронь Н.М. (Вертіївська ЗОШ), Саєнко Н.О. (Крутівська ЗОШ) та мені.

Надзвичайно приємно і цікаво було відвідати уроки Ю.І. Бондаренка – доктора педагогічних наук, професора НДУ імені Миколи Гоголя (укр.літ., 10 клас, «Світоглядний конфлікт у повісті О. Кобилянської «Земля»»), а також Т.І. Бутурлим – кандидата педагогічних наук, учителя української мови та літератури ліцею (укр.мова, 10 клас, «Тропи: метафора, метонімія, синекдоха, епітет, порівняння, персоніфікація, гіпербола, алегорія»); Т.М. Сидоренко, кандидата філологічних наук, доцента (укр.мова, 11 клас, «Головні члени речення»). Т.А. Бронзенко, учитель ліцею, презентувала урок української літератури в 11 класі «Ліна Костенко. Творчий шлях. Особливості індивідуального стилю», а Т.М. Шевчук, учитель зарубіжної літератури і директор ліцею, провела показовий урок в 11 класі «А що ми знаємо про лице України? (образ України у творчості Р.Рільке, Г. Аполлінера, В. Маяковського)».

Про сутність і методи педагогічного стимулювання доповідала Євгенія Іванівна Коваленко – кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки та педагогічної майстерності Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, через чиї руки «пройшли», мабуть, усі присутні педагоги, навчаючись у свій час у гоголівському виші.

На завершення практичний психолог ліцею Ж.М. Шумейко активізувалиа всіх у тренінгу «Успішний учитель – успішний – учень».

Хочеться щиро подякувати всьому педагогічному колективу ліцею за роботу, а заступнику директора з НВР С.М. Сліпак – особлива дяка за запрошення та організацію МЕГА-заходу!

Кiлькiсть переглядiв: 188

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.